17/2/14

Ο τροφοσυλλέκτης, ο χορτοσυλλέκτης και ο αρωματοποιός

κιχώριο
Από τα πρωτοβρόχια μέχρι την άνοιξη, το μάζεμα των χόρτων πρωτοστατεί. Η δημιουργία ενός μπουκέτου από άγρια χόρτα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και ενδιαφέροντα πράγματα που έχω κάνει ποτέ μου. Απαιτεί  αρμονία και ισορροπία στο μέγεθος των χόρτων, στην αφή, στη γεύση και κυρίως στο άρωμα.
Σκέπτομαι ότι ο τροφοσυλλέκτης έχει πολλά κοινά σημεία με τον αρωματοποιό.
Κάθε φορά που ακολουθώ τα ρυάκια και τα ποτάμια με το καλάθι, το μαχαιράκι, τον σπάγγο και το ψαλιδάκι μου, θυμάμαι τον φίλο μου τον Pierre, έναν μανιακό κατασκευαστή αρωμάτων, από την Grasse της ορεινής Προβηγκίας, που γυρίζει συνεχώς στα λειβάδια και στους κήπους της Μεσογείου και μυρίζει σαν λαγωνικό τα άνθη και τα χόρτα για να βρει τον τέλειο συνδυασμό που θα ερεθίσει τη φαντασία του για να δημιουργήσει το νέο άρωμα.
Βουτώ τα χέρια μου στο ποτάμι, για να βρω τα πρώτα βλαστάρια και κάθε φορά όλο και ξεμακραίνω
Ταραξάκο ή αγριοράδικο ή πικραλί
περισσότερο, για να βρεθώ σε μικρούς και μεγάλους κήπους, όπως o "Μυστικός κήπος" των παιδικών μου αναπολήσεων, με χόρτα, δένδρα και φυτά. Ελιές, κυπαρίσια, αλλά και αμυγδαλιές με πέροχους καρπούς (παράξενο και όμως αληθινό για τ' αρκαδικό τοπίο), καρυδιές, μηλιές, κυδωνιές και κορτζές, συμπληρώνουν το οπτικό και οσφρητικο τοπίο των α-κλείδωτων κήπων στο Λύκαιο, στο Μαίναλο και στον Πάρνωνα.
Αυτή τη φορά, πήρα τη μηχανή μου και  φωτογράφησα για σας τους γευσιγνώστες φίλους του Τροφοσυλλέκτη   δύο από τα πιο αγαπημένα είδη ραδικιών: το κιχώριο και το ταραξάκο. 


1/2/14

ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΓΙΑ ΒΡΑΣΤΑ, ΓΙΑ ΧΥΜΟ, ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ, ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΚΙΣ ΛΟΡΑΙΝ !!!

ΑΓΡΙΑ Χόρτα, χόρτα, Χόρτα, ΧΟΡΤΑ, άφθονα ΧΟΡΤΑ !!!

Τα άγρια χόρτα του βουνού, που βγαίνουν μετά από τις χειμωνιάτικες μπόρες στο Λύκαιο Όρος και στον Πάρνωνα, είναι τα πιο γευστικά. Φυτρώνουν γύρω από τα ρυάκια και τα ποτάμια στην Αρκαδία. 
Ο Τροφοσυλλέκτης προσφέρει:
Άγρια χόρτα του βουνού: ραδίκια, πικροράδικα, ζωχούς, τσίκορε, ταραξάκο για βραστά και για το χυμό τους
Άγρια χόρτα του βουνού: καυκαλίθρες, μυρώνια, παπαρούνες, αγριομάρουλα, αγριοσέσκουλα, σέσκουλα, λάπατα, αγριολάπατα,  για τις πίτες σας.
Βλαστάρια από σπανάκι για τις σαλάτες και για τις πίτες
Μάραθο (που τώρα αρχίζει και βγαίνει)
Τσουκνίδες (για βραστές και για υπέροχη βελουτέ σούπα).

Υ.Γ. Για τους αρχάριους χορτοσυλλέκτες: Τα ραδίκια τα αποχωρίζουμε με προσοχή από τον βλαστό, για να μην πληγώσουμε τη ρίζα.